MIT nyitóoldal
Térkép

Bemutatkozás

A csoportról
   elérhetőség
   munkatársak
   kutatás
   oktatás
   publikációk

A csoport honlapja

A Hibatűrő Rendszerek csoport kutatási tevékenysége

Jelentős nemzetközi és hazai projektjeink

Beágyazott, biztonságkritikus rendszerek

 • DECOS: EU FP6 IP projekt (2004-2007). A "Dependable Embedded Computer Systems" projekt keretében olyan moduláris nagy megbízhatóságú platform és fejlesztési módszertan kialakítására került sor, amelynek célja, hogy hatékony megoldást kínáljon az olyan biztonságkritikus rendszerek számára, mint a repüléstechnika vagy az autóvezérlés. Közreműködtünk a modellvezérelt megközelítéshez kapcsolódó formális leíróeszközök specifikálásának és verifikálásának koncepcionális kidolgozásában és implementálásában.
 • DIANA: EU FP6 STREP projekt (2006-2008). A "Distributed, Equipment Independent Environment for Advanced avioNic Applications" projekt célja egy olyan platform kialakítása, melynek célja virtuális számítógépek biztonságos és hibatűrő elosztása és üzemeltetése a légiközlekedésben. A projektben hozzájárulunk a rendszer modellvezérelt tervezéséhez (modelltranszformációs alapon), valamint olyan módszertanokat dolgozunk ki, melyek segítik a verifikáció és a tanúsítás folyamatát.
 • SAFEDMI: EU FP6 STREP projekt (2006-2008). A "Safe Driver Machine Interface (DMI) for ERTMS Automatic Train Control" projekt keretében egy biztonságos vonatvezetői kezelőfelületet dolgozunk ki az egységes európai hálózathoz. Közreműködünk egy olyan eszköz kifejlesztésében, amely támogatja a rendszer kvantitatív kiértékelését és automatikus tesztelését.
 • MOGENTES: EU FP7 STREP projekt (2008-2010). A "Model Driven Generation of Tests for Embedded Systems" projekt célja a tesztelési és igazolási folyamatok hatékonyságának javítása szolgáltatásbiztos beágyazott rendszerekben modell alapú, automatikus teszt generálással. A kidolgozandó technológia támogatja a rendszer megbízhatóságának és funkcionális biztonságának tesztelését is (ld. túlterhelési és hibainjektálási tesztek).
 • GENESYS: EU FP7 CP projekt (2008-2009). A "Generic Embedded System Platform" projekt egy általános rendszer architektúrát, illetve tervezési módszertant kíván meghatározni beágyazott rendszerek létrehozásához. A célok összhangban vannak az Artemis európai beágyazott platform stratégiai kutatási céljaival. A projekt eredményei fejlesztési standardokat jelentenek majd különböző alkalmazási területeken, mint az autóipar, repüloipar, ipari vezérlő rendszerek, illetve szórakoztató elektronika. A BME fő hozzájárulása a projekthez a modell-transzformációs és követelménykövetési technológia kidolgozása, mely a teljes modell-alapú fejlesztőrendszer alapjául szolgál.

Megbízható elosztott rendszerek

 • HIDENETS: EU FP6 STREP projekt (2006-2009). A "Highly Dependable IP-based Networks and Services" projekt célja végponttól végpontig terjedő megbízható megoldások tervezése elosztott alkalmazások és mobil környezet számára, mint például egy car2car környezet. Szerepünk a tervezési metodika és a tesztelési módszerek kidolgozása.
 • DESEREC: EU FP6 IP projekt (2006-2009). A "Dependability and Security by Enhanced Reconfigurability" projektben olyan megoldásokat dolgozunk ki, amelyek nagy IT rendszerekben behatolás vagy meghibásodás esetén modell alapú újrakonfigurálással állítják vissza a helyes működést.

Szolgáltatásorientált architektúra

 • SENSORIA: EU FP6 IP projekt (2005-2009). A "Software Engineering for Service-Oriented Overlay Computers" integrált projekt keretében a grid utáni strukturálisan és funkcionálisan adaptív szolgáltatások kialakításának vizsgálatát célozza meg a konzorcium. Közvetlen műszaki szerepünk a szolgáltatások modell alapú hibatűrés vizsgálata és a szolgáltatásbiztos szintézis támogatása.

EU Kiválósági hálózatok

 • RESIST: EU FP6 NoE projekt (2006-2009). A "Resilience for Survivability in IST" projektben a hibatűrés területén egy nemzetközi együttműködési hálózatban veszünk részt.

EU Koordinációs és támogató tevékenység

 • AMBER: EU FP7 CA projekt (2008-2009). Az "Assessing, Measuring and Benchmarking Resilience" projekt célja kutatási irányok meghatározása és koordinálása annak érdekében, hogy egységes metrikák és benchmarkok segítségével valósulhasson meg számítógépes rendszerek és informatikai infrastruktúrák szolgáltatásbiztonságának mérése és kiértékelése.

Modelltranszformációs alkalmazás fejlesztése

 • A VIATRA2 (VIsual Automated model TRAnsformations) keretrendszer fő célja a mérnöki célú modelltranszformáció teljes életciklusának támogatása, mely magában foglalja a tervezést, a futtatást, a validációt és a különböző modellező nyelvek közötti transzformációk karbantartását. Bővebb információ a http://www.eclipse.org/gmt/ címen érhető el.

Ipari kutatás-fejlesztés koordináció

 • CAS: A 2006-ban (a világon tizenhetedikként, Európában hatodikként, Közép-Európában pedig elsőként) alapított IBM Center of Advanced Studies Budapest az IBM Magyarország és a BME közös kezdeményezése, amelybe Kutatócsoportunk is bekapcsolódott. Célja az IBM és a hazai felsőoktatás kutatási együttműködésének támogatása.

Szabványosítás

 • Az akadémiai szférából az elsők között lettünk tagok a Service Availability Forum nevű, vezető telekommunikációs és informatikai vállalatokból álló ipari konzorciumban, amely az IT szolgáltatások minőségének javítását szolgáló eszközök szabványosítását tűzte ki célul.

Jelentősebb ipari kapcsolataink Európában

Ipari Partnerek
Akadémiai Partnerek