MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

A digitális jelfeldolgozás akusztikai alkalmazásai

OTKA projekt
2001 - 2003

Tanszéki témavezető: Sujbert László
Hivatalos projektvezető: BME MIT

Az aktív zajcsökkentés és a digitális hangszintézis, ezen belül is a hangszerek fizikai modellezése a tudományos érdeklődés középpontjában áll, szerepük a számítástechnikai eszközök fejlődésével egyre nő.

Aktív zajcsökkentés

A tématerületen a kutatási célok az alábbiak:

  • Sztochasztikus zavarhatások elnyomására alkalmas algoritmus kifejlesztése, amely a konvergencia sebesség és a számítási igény tekintetében jelent előrelépést az eddigi rendszerekhez képest.
  • A zajelnyomó rendszerek robusztusságának növelése az alkalmazott rendszermodell valósidejű adaptálása révén.
  • Akusztikus rendszerek digitális jelfeldolgozási eszközökkel történő modellezése.

Digitális hangszintézis

A tématerületen a kutatási célok az alábbiak:

  • A már elért eredmények alapján közvetlen cél a húros hangszerek modellezésére használt hullámvezető (waveguide) és a jelmodell alapú (rezonátoros) struktúra kapcsolat-rendszerének feltárása.
  • A hullámvezető struktúra része egy olyan digitális szűrőstruktúra, amelynek mind amplitúdójára, mind fázisára szigorú specifikációt kell tenni. Cél az itt felmerülő komplex szűrőtervezési feladatok hatékony megoldása.
  • A hangkeltés mechanizmusa sok nemlineáris jelenséget mutat. A kutatás során meg kívánjuk oldani az itt felmerülő modellezési problémákat is.
  • A hangszerek hangjának kialakulásában meghatározó a hangszert alkotó mechanikai rendszer átviteli függvénye, ezek modellezését is célul tűzzük ki.

A tervezett kutatás szervesen kapcsolódik Tanszékünk aktuális kutatási témáihoz, elsősorban az adaptív jelfeldolgozás, frekvenciatartománybeli identifikáció, illetve inverz-szűrés területén. A kísérleti vizsgálatok alapja Tanszékünk jól felszerelt jelfeldolgozás laboratóriuma.

További információk a projektről:
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/aadsp01/
Hivatalos emailcím: sujbert@mit.bme.hu