MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Technológiai folyamatok UML alapú modellezése és tervezése

Nemzetközi (egyéb) projekt
2000 - 2001

Tanszéki témavezető: Pataricza András
Hivatalos projektvezető: BME MIT FTSRG

A projekt célja a beágyazott ipari vezérlőrendszerek tervezési módszereinek és a modern mérnöki szoftver-eszközök ötvözése, valamint az ilyen vezérlő rendszerek megbízhatóságának tesztelése, potenciális hibaforrások megtalálása automatikus analízis segítségével. További célkitűzés a hibamodellezés, valamint a kvalitatív és kvantitatív megbízhatósági analízis módszerek kutatása.

A jelenlegi projekt az UML-re (Unified Modelling Language) összpontosít, amely egy új technológia a szoftver-tervezésben. A módszert elsősorban beágyazott ipari szabályozó rendszerek tervezéséhez kapcsolódóan szeretnénk alkalmazni, mivel - az egyszerű információ-feldolgozó rendszerekhez képest - ezen a területen egészen más és elméletileg is megoldatlan kérdések merülnek fel.

Ilyen például a használt komponensek sokszínűsége, amely maga után vonja a rendszer modelljének heterogén struktúráját, ami a numerikus kiértékelést strukturálisan bonyolulttá teszi. A probléma bonyolultságát növeli, ha figyelembe vesszük a különféle hibamodelleket, amelyek a rendszer megbízhatósági attribútumainak számításához szükségesek.

A projekt fő célja tehát olyan hiba-modellek fejlesztése UML-ben, amely segítségével az ipari folyamat szakértője informatika tudás nélkül tesztelheti a rendszert, továbbá a hibamentes és hibás működés modelljei hatékonyan kezelhetők, valamint a potenciális hibalehetőségek megjósolhatók olyan pontosan, amennyire lehetséges.

Az első évben az ipari szabályozó-rendszerek modellezési kérdései kerülnek tisztázásra, a második évben a modell-transzformációk implementálására és kiértékelésére kerül sor.

Partnerek:

  • Friedrich-Alexander-University Erlangen-Nuremberg, Inst. of Computer Science (Computer Structures), (Dr. M. Dal Cin, D. Kreische, C. Kosmidis)

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.inf.mit.bme.hu/FTSRG/Projects/daad.html
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/daad00/
Hivatalos emailcím: pataric@mit.bme.hu