MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Intelligens dekonvolúciós rendszerek

OTKA projekt
1995 - 1997

Tanszéki témavezető: Dabóczi Tamás
Hivatalos projektvezető: Dabóczi Tamás, BME MIT

Mérőrendszerek véges sávszélességük miatt frekvenciafüggően torzítják a mérendő időtartománybeli jelet. Ennek kompenzálását hívják dekonvolúciónak. A kutatás célja a dekonvolúciós algoritmus kiválasztásában való segítségnyújtás volt különböző alkalmazások, tranziens jelcsoportok, mérőrendszerek és zavaró tényezők esetén, illetve egy ezen feladatot megvalósító szakértői rendszer prototípusának létrehozása és tesztelése.

Áttekintettük a mesterséges intelligencia kutatás területén alkalmazott főbb bizonytalanság, illetve a hiányos tudás kezelésére alkalmas módszereket. A konkrét probléma megoldására elkészült egy fuzzy szabályalapú rendszeren alapuló szakértői rendszer, amely dekonvolúciós problémák megoldása során segíti a felhasználót az optimális algoritmus kiválasztásában. A szakértői rendszert teszteltük számos méréstechnikai problémával, és a rendszer által kiválasztott algoritmusok összhangban voltak a terület szakértőjének választásával.

A rendszer nagy előnye, hogy az optimális algoritmus kiválasztása mellett a rendszerből kinyerhető az összes szóbajöhető algoritmus alkalmazhatóságának a szakértői rendszer szerinti alkalmazhatósági mértéke, amely segítheti az emberi szakértőt a döntés helyességének ellenőrzésében.

További információk a projektről:
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/deconv95/
Hivatalos emailcím: daboczi@mit.bme.hu