MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Objektum-orientált rendszerek megbízhatósági vizsgálata

Nemzetközi (egyéb) projekt
2000 - 2002

Tanszéki témavezető: Pataricza András
Hivatalos projektvezető: BME MIT FTSRG

Önmagában egy rendszer jó implementációja (főleg biztonság-kritikus alkalmazásoknál) még nem garantálja azt, hogy a rendszer működés közben megfelelő minőségű szolgáltatást nyújt. Éppen ezért, a rendszer tervezési folyamatának már legelső szakaszaiban szükség van a koncepció ill. a megvalósítási eszközök korai validációjára (anélkül, hogy sok időt és erőforrásokat vesztegetnénk el a megvalósítási fázis(ok)ra).

Megbízhatóság (ideértve a biztonságot és rendelkezésre-állást is) az egyike a vizsgálandó paramétereknek, különösen olyan rendszereknél, amelyek folyamatos és/vagy kritikus szolgáltatásokat valósítanak meg.

A formális módszerek használata tulajdonságok validálására egy új módszer a rendszer-megvalósítás folyamatában. Ugyanakkor, a bonyolult matematikai formalizmus és számítási technikák ismeretének szükségessége meggátolta ezen módszerek széleskörű elterjedését. Ebben a kutatásban a célunk az, hogy a matematikai formalizmust elrejtsük a tervező elől egy transzformációs eljárással, ami egyrészt magas-szintű vizuális modellekből készít matematikai modelleket, majd az eredményeket automatikus visszavezeti a magas-szintű modellbe. Így a formális modellek automatikus transzformációjával a rendszerek megbízhatósági vizsgálata lényegesen leegyszerűsödhet.

Partnerek:

  • CNUCE-CNR, Pisa, Italy

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.inf.mit.bme.hu/FTSRG/Projects/devos2000.html
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/devos00/
Hivatalos emailcím: pataric@mit.bme.hu