MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Keretrendszer nagy-megbízhatóságú, biztonság-kritikus rendszerek fejlesztéséhez

IKTA projekt
2001 - 2003

Tanszéki témavezető: Pataricza András
Hivatalos projektvezető: BME MIT Fault Tolerant Systems Research Group

A projekt célja egy olyan nyílt modell-analízis metodológia és keretrendszer kifejlesztése, amely nagymértékben hozzájárulhat beágyazott, biztonságkritikus rendszerek szoftver minőségének javításához.

Az Unified Modeling Language (UML), az objektum-orientált rendszerek szabványos leíró nyelve, egyre inkább terjed beágyazott rendszerek tervezésére is. A vizuális programozás, az automatikus kódgenerálással kiegészítve, sok alapvető tervezői hibát ki tud küszöbölni. Ugyanakkor ez a megközelítés sem garantálhatja azt, hogy a terv szemantikailag helyes, és a rendszer egyes bekövetkező komponens hibák esetén is tudja nyújtani a specifikációban előírt szolgáltatásokat.

A projekt eredményeként az UML alapú tervezési folyamatot kiegészítjük modell analízis technikákkal és eszközökkel. Három analízis területre koncentrálunk. Először az UML dinamikus viselkedés specifikáció teljességét és konzisztenciáját ellenőrizzük. Másodszor a rendszer viselkedésének helyességét vizsgáljuk azokban az esetekben, amikor a rendszerben vagy annak környezetében hibák lépnek fel. Ugyanekkor ellenőrizzük ezeknek a hibáknak a tesztelhetőségét is. Harmadszor pedig a vezérlési folyam (viselkedés) logikai helyességét verifikáljuk.

A várható eredmények tartalmazzák a prototípus ellenőrző eszközöket (teljesség és konzisztencia ellenőrző, hibaterjedés és tesztelhetőség analizátor, vezérlési folyam ellenőrző) és egy tervezői dokumentációs adatbázist, amelyen keresztül az analízis eredmények rendszerezhetők. Ezeket egy tanfolyami anyag egészíti ki, amelynek segítségével az analízis eszközök bemutathatók és gyakorolhatók.

Partnerek:

  • Prolan Rt.
  • B.Braun Medical Hungary Kft.
  • Magic Onyx Hungary Kft

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.inf.mit.bme.hu/FTSRG/Projects/ikta3.html
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/dscs01/
Hivatalos emailcím: pataric@mit.bme.hu