MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Fiziológiai állapot otthoni folyamatos figyelése

OTKA projekt
2002 - 2004

Tanszéki témavezető: Jobbágy Ákos
Hivatalos projektvezető: BME MIT

Az egészségügyi kiadások csökkentésének egyik hatékony módja a fontos fiziológiai paraméterek rendszeres figyelése. Ez lehetővé teszi, hogy a betegségek kezdeti szakaszában kezdődjön meg a - relatíve olcsó - kezelés. Az idős emberek gyakran egyedül élnek. Esetükben a fiziológiai paraméterek figyelése lehetővé teszi, hogy szükség esetén időben orvosi segítséget kapjanak.

A fiziológiai paraméterek széles körben alkalmazható monitorozásához nincs kidolgozva a megfelelő technológia. A legfontosabb élettani paraméterek (EKG, légzés, vérnyomás) kvázi folyamatos figyelését úgy kell megoldani, hogy minimális kényelmetlenséget okozzon. Erre az ismert, széles körben alkalmazott jelenlegi megoldások nem alkalmasak. Viszont általában elég a változásokat figyelni, nincs szükség a tényleges értékekre.

A kutatás célja olyan eljárások kidolgozása, amelyek minimális kényelmetlenséget okozva alkalmasak az EKG, légzés és vérnyomás megváltozásának monitorozására. Előzetes vizsgálataink azt mutatják, hogy a hosszú távú monitorozásra alkalmas, kényelmetlenséget nem vagy alig okozó érzékelők nagyon kedvezőtlen jel/zaj viszonnyal rendelkeznek. A szükséges eljárások kidolgozása a méréstechnika korszerű módszereinek magas szintű ismeretét és ezeknek a biológiai eredetű jelekre való kiterjesztését igényli. A megfelelő eljárások kidolgozása lehetővé fogja tenni különböző konkrét készülékek kifejlesztését, részben 24 órás (Holter típusú) vizsgálatokhoz részben nem folyamatos, de hosszú távú monitorozáshoz.

Partnerek:

  • Halász Gábor professzor, BME Hidrodinamikai Rendszerek Tsz.

További információk a projektről:
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/hhm01/
Hivatalos emailcím: jobbagy@mit.bme.hu