MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Informatikai biztonság oktatása és szemléletformáló anyagok terjesztése

HIF/IKB projekt
2003 -

Tanszéki témavezető: Endrődi Csilla
Hivatalos projektvezető: BME MIT SEARCH group

Projektünk célja egy olyan informatikai biztonsággal foglalkozó WEB portál kialakítása, amely a jelenleg elérhető hasonló tartalmú oldalaktól eltérően kevésbé a termékfüggő konkrétumokra, hanem sokkal inkább a szemléletformálásra, a biztonsági látásmód kialakítására, ökölszabályok felismerésére és rögzítésére valamint ennek eredményeként a tudatosság, a biztonságérzet és a bizalom megerősítésére koncentrál. E téren sajnos társadalmi szinten jelentős hiányosságok tapasztalhatóak.

A kitűzött cél elérése érdekében a WEB technológia lehetőségeinek teljes palettáját fel kívánjuk használni az egyszerű hierarchikusan szervezett tartalomtól, az ökölszabályok tudatosítását célzó interaktív játékokon túl, az önellenőrzésre alkalmas teszteken keresztül, a multimédiás anyagok bemutatásáig.

A tananyag összeállítása több éves szakmai oktatási tapasztalat, illetve a már elkészült anyagok, tantárgy tematikák, jegyzetek és videón rögzített előadások forrásaira épít. A WEB portál kialakítása során a jelenleg elérhető nyomtatott irodalmakon jelentősen túlmutató, új technológiákra épülő, a biztonsági szemlélet kialakítására és hosszú távú, tudatos, megalapozott gondolkodásra nevelő tartalmat kívánunk alkotni.

Hitünk szerint a biztonság témáját nem lehet pusztán tárgyi tudásként kezelni. A hosszútávon érvényes örökigazságok nélkül, a megfelelő szemlélet hiányában nem lehet tudatos, bizalmat teremtő biztonsági megoldásokat készíteni, illetve alkalmazni. Ebben a minőségében egy hiánypótló szolgáltatást kívánunk létrehozni, mivel sem az alsó-, sem a közép-, sem a felsőoktatásban nincs helye a hasonló, játékokkal, interaktív módszerekkel támogatott biztonsági szemlélet kialakításának, nem beszélve a tanulmányaikat már befejezett korosztályokról. A megfelelő gondolkodásmód fejlesztése e téren társadalmi szinten fontos feladat.

Partnerek:

  • ELTE TTK Informatikai Szakmódszertani Csoport

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.mit.bme.hu/research/search/kutatas/futo_projektek/ibo_data.htm
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/ibo02/
Hivatalos emailcím: hornak@mit.bme.hu