MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

500 kHz-es FFT alapú hálózatanalizátor építése

Hallgatói projekt
1996 - 1997

Tanszéki témavezető: Kollár István
Hivatalos projektvezető: BME MIT

A közvetlen digitális szintézis (DDS) a digitális áramkörök sebességének növekedésével vált lehetővé. Alkalmazásával a jelgenerátorok egy teljesen új generációja jött létre, amelyek szolgáltatásban és pontosságban is felülmúlják elődeiket. A módszerrel jelenleg többszáz MegaHertz frekvenciáig állíthatók elő szinuszos és nemszinuszos jelek, digitálisan. Alkalmazása főleg a híradástechnika és a méréstechnika területén előnyös, bár még ezeken a területeken sem terjedt el igazán.

A digitális jelfeldolgozó processzorok (DSP) árának jelentős csökkenésével egyre jobban elterjedtek az FFT alapú jelanalizátorok. A DSP-k minden olyan műszer méretét és árát csökkenthetik vagy éppen sebességét növelhetik, amelynek jelentős a számítási igénye a jelfeldolgozás során. Bár a DSP-k felépítése főként a szűrők és FFT rutinok megvalósítását támogatja, más jelfeldolgozással kapcsolatos matematikai feladatokra is igen alkalmasak. A DDS és a DSP ötvözésével épített, FFT elven működő hálózatanalizátornak jelentős előnyei vannak a teljesen digitális működésből adódóan.

A diplomaterv egy ilyen műszer működését és a megépítéssel kapcsolatos tapasztalatokat foglalja össze. A fejlesztés lényeges eleme a DDS illeszkedésének biztosítása mintavevő rendszerhez. A kitűzött mérési funkciók az átviteli függvények és a különböző torzítások mérése.

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.mit.bme.hu/oktatas/tdk/hallgatoi_munkak/baranyai/index.html
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/intsig96/
Hivatalos emailcím: kollar@mit.bme.hu