MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Integrált kvalitatív és kvantitatív hiba-detektálás

Nemzetközi (egyéb) projekt
1997 - 2000

Tanszéki témavezető: Péceli Gábor
Hivatalos projektvezető: Control & Intelligent Systems Engineering Group, The University of Hull

Szabályozott folyamatok nagyfokú biztonságához, hatékonyságához és megbízhatóságához elengedhetetlen, hogy rendszerhiba, rendszerelem meghibásodása illetve normálistól eltérő rendszerműködés azonnal észrevehető legyen.

Ilyen jellegű hibák okozhatnak minőségen aluli gyártást, megnövekedett működési költségeket, esetleges termelés-kiesést valamint környezeti károkat. Továbbá, a megnövekedett gazdasági és környezeti igények miatt a cégek világpiaci versenyben maradásához is elengedhetetlen ezen hibák gyors detektálása és elemzése.

A szabályozott folyamatok teljesen pontos leírásának bizonytalansága, ismeretlen zavaró tényezők ill. pontatlan (de nem szükségszerűen hibás) mérések együtt megnehezítik a "korai hiba-detektálás" feladatának pontosságát ill.megbízhatóságát. Minél többet tudunk egy folyamatról - akár matematikailag, akár statisztikailag -, annál nagyobb az esély arra, hogy megbízható és robusztus hibadetektálást végezzünk. A hiba detektálás és elszigetelés (FDI) kvantitatív modellezésének lényege az, hogy a valódi rendszer aktuális viselkedését és a - matematikai modellek segítségével készített - elvileg várt rendszerválaszt összehasonlítjuk. Maga az összehasonlítás történhet kvalitatív, kvantitatív modellek segítségével, fuzzy logikával és a mesterséges intelligencia területéről vett módszerekkel.

Ez az összetett probléma motiválta az Integrált kvalitatív és kvantitatív hiba-detektálás ipari alkalmazásokhoz (IQ2FD) című INCO-Copernicus projektet. A 11 nemzetközi kutatócsoport összegyűjtötte azokat a feltételeket, amelyek szükségesek a hibadetektálás kvalitatív és kvantitatív módszereinek fejlesztéséhez és integrálásához.

Partnerek:

  • The University of Hull
  • Heriot-Watt University. UK
  • Gerhard Mercator Universitat GH Duisburg
  • Czech Technical University of Prague
  • Hungarian Academy of Sciences
  • The University of Miskolc
  • Technical University of Zielona Gora
  • Warsaw University of Technology & Lublin Sugar Facto
  • Technical University of Cluj Napoca
  • Technical University of Iasi

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.eng.hull.ac.uk/research/control/Copernicus/Copernicus.htm
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/iq2fd/
Hivatalos emailcím: peceli@mit.bme.hu