MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Orvosi döntéshozatalt támogató, Web alapú tudáshozzáférési rendszer

IKTA projekt
2003 - 2004

Tanszéki témavezető: Dobrowiecki Tadeusz
Hivatalos projektvezető: DSS Consulting Informatikai és Tanácsadó Kft.

Terminológia szerver szolgáltatáson alapuló, a gyakorlati orvosi döntéshozatalt támogató, Web alapú tudáshozzáférési rendszer.

A projekt célja a világhálón elérhető döntően idegen (angol) nyelvű orvosi egészségügyi információ tartalom automatizált kereshetőségének megteremtése, olyan módon hogy a keresést végző ágens (legyen az ember vagy program) magyar nyelvű klinikai dokumentációból indulhasson ki. Ennek megalapozását szolgálja egy kétnyelvű (magyar-angol), több célra használható, bővíthető, transzparens logikai szerkezetű orvosi-egészségügyi fogalomkezelő-rendszer, egy ún. terminológia szerver szolgáltatás létrehozása. A klinikai dokumentációhoz való kapcsolódás egy konverziós eszköz kifejlesztésével valósul meg, mely a jelenlegi, heterogén elektronikus kórlap-alkalmazásokból képes egy, a világban jelenleg elterjedt szabványos architektúrájú elektronikus kórlap struktúrába fordítani a tartalom bizonyos hányadát. Az elektronikus kórlapban lévő strukturált szövegek fogalomkapcsolatainak korlátozott, szakirodalom keresésre orientált térképezését, szűrését logikai problémafeltáró eszköz segíti.

A terminológia szerver által értelmezett kórlapinformáción az adott orvosi probléma mentén (diagnózis, terápia-választás) egy automatizált szakirodalom kereső ágens működik. Ennek célja az egyre gazdagabb publikus orvosszakmai adatbázisokban történő intelligens keresés, az eredmény azonnali visszacsatolása, majd az esethez történő archiválása. Az alkalmazni kívánt technológiák mindegyikét összeköti az elektronikus dokumentumok XML szintaxisa.

Partnerek:

  • DSS Consulting Informatikai és Tanácsadó Kft.
  • Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Orvosinformatikai Tanszéki Csoport

További információk a projektről:
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/irsmed03/
Hivatalos emailcím: tade@mit.bme.hu