MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Nemlineáris rendszerek modellezése és identifikációja

Nemzetközi (egyéb) projekt
2003 - 2004

Tanszéki témavezető: Dobrowiecki Tadeusz
Hivatalos projektvezető: Tadeusz Dobrowiecki, Johan Schoukens, ELEC, VUB

A projekt célkitűzése a lineáris és a nemlineáris rendszerek paraméteres és nemparaméteres identifikációja. A közös munka célja a lineáris, (kisebb) nemlineáris hatásokkal torzított lineáris, illetve erősen nemlineáris rendszerek esetén lényegesen kiterjeszteni a modellezési képességeinket.

Lineáris rendszerek esetén alapvetően növelni szándékozuk az eddig kidolgozott módszertan felhasználóbarát jellegét és ezáltal a széles, nem szakképzett professzionális publikum számára is jobban hozzáférhetővé tenni. E célból a rendszeridentifikációs eljárás minden lépését automatizálnunk kell úgy, hogy a felhasználónak elegendő legyen a kisérleti adatait az eljáráscsomagba bevinni, minek utána egy használható (nem szükségképpen a legjobb) modell rendelkezésére fog állni.

A nemlineárisan torzított lineáris rendszerek esetén a nemlineáris torzítások hatásának megértésére egy teljes elméletet dolgoztunk ki. Ennek következménye, hogy nem csak javított hibakorlátokkal dolgozhatunk, hanem az új eredményeket közvetlenül alkalmazhatjuk is a nemlineáris rendszerek identifikációjában, a visszacsatolt nemlineáris rendszerek stabilitás vizsgálatában és jobb minőségű kisérletek tervezésében. Jelen projektben folytatni szándékozunk e módszerek vizsgálatát robusztusabb identifikációs sémák kidolgozásához.

Nemlineáris rendszerek modellezése igen bonyolult terület. A problémák mind különbözőek és általánosságban minden egyes rendszer külön rá szabott modellt igényel. Sok esetben az ilyen modellek identifikálásához sem az idő, sem a képességek nem állnak rendelkezésre. Ezen túl a kiélezett pontosságra sincs szükség. Számos felhasználó elégedett lenne, ha gyorsan egy közelítő modellt tudnának identifikálni. Ez éppen a projekt harmadik vonulatának a célkitűzése: kidolgozni (automatizált) módszereket a nemlineáris rendszerek gyors identifikációjához. Az általunk javasolt modellosztály alkalmazható a szabályozásban, a linearizálásnál, valamint a szimulációknál.

Partnerek:

  • V.U.B. (ELEC), Brussels

További információk a projektről:
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/nonlin02/
Hivatalos emailcím: tade@mit.bme.hu