MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Képfeldolgozást alkalmazó orvosi döntéstámogató rendszer

IKTA projekt
2002 - 2004

Tanszéki témavezető: Horváth Gábor
Hivatalos projektvezető: BME MIT

A projekt célja olyan - orvosi alkalmazásra készülő - képelemző és döntéstámogató rendszer kifejlesztése, mely alkalmas nagytömegű röntgen-film elemzésére, a röntgen-filmeken található bizonyos alakzatok detektálására, felismerésére, és ez alapján széleskörű orvosi szűrővizsgálatok kiértékelésének támogatására. A projekt az emlőrák szűrővizsgálatok támogatását célozza meg, ahol a hangsúly a prevención van, vagyis ahol a tünetek megjelenése előtt lehetséges a rosszindulatú daganatra gyanús elváltozásokat jelezni.

A projekt keretében végzett munka támaszkodik a nemzetközi és hazai kutatási eredményekre, a hazai rákszűréssel kapcsolatos orvos-diagnosztikai tapasztalatokra; felhasználja a képfeldolgozás és az információ feldolgozás korszerű eljárásait, beleértve a képfeldolgozás numerikus és szimbolikus módszereit; alkalmazza a neurális hálókat és a szabályalapú szakértői rendszereket.

A rendszer elsődleges célja mammográfiás felvételek minősítése, az alkalmazási lehetőségek azonban szélesebbkörűek: egyrészt az orvosi, másrészt műszaki területen számos hasonló feladat merül föl, ahol a kifejlesztett rendszer több vagy kevesebb eleme sikerrel alkalmazható. Ilyen területek pl. CT és MR képek analízise, szövettani vizsgálatok támogatása, bőrelváltozások (pl. melanoma) detektálása, műszaki diagnosztikát segítő képelemző eljárások, stb.

Partnerek:

  • Kopint-Datorg Kft.
  • Semmelweis Egyetem, 2.sz. Pathológiai Intézet

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/odr/
Hivatalos emailcím: horvath@mit.bme.hu