MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Önellenőrzés és futásidőbeli verifikáció számítógépes programokban

OTKA projekt
2004 - 2006

Tanszéki témavezető: Majzik István
Hivatalos projektvezető: Majzik István

Az informatikai alkalmazások szolgáltatásainak minőségét döntően befolyásolják a bennmaradó tervezési/kódolási hibák és a futtató környezet (hardver) időleges hibái. A rendszerek nagy mérete miatt a tesztelés általában nem képes teljes hibafedésre, így bennmaradó tervezési hibák adódhatnak, amik (a hardver hibákhoz hasonlóan) futás közben derülnek ki.

Az időleges hardver hibák esetén a hibatűrés, tehát a hibátlan szolgáltatás helyreállítása és fenntartása kap szerepet. A hibatűrés előfeltétele a hibahatás on-line detektálása. Mindkét problémakör megoldása igényli a futásidőbeli verifikációt, a programfutás monitorozását és analízisét. Tesztelés közben ez információkat ad a hatékonyságról (lefedettségről) és a detektált hibákról, működés közben pedig a hibadetektálás mellett megvalósíthatja a hibadetektálás utáni korrekciós lépéseket is.

A kutatás célja a formális módszereknek egy olyan körét megtalálni illetve kidolgozni, ami a programok futásidőbeli vizsgálatára alkalmazható, mind a tesztelés során, mind pedig működő alkalmazás esetén.

További információk a projektről:
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/onell2004/
Hivatalos emailcím: majzik@mit.bme.hu