MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Robusztus objektum-orientált rendszerek optimális kialakítása

FKFP projekt
2001 - 2003

Tanszéki témavezető: Majzik István
Hivatalos projektvezető: BME MIT, Fault Tolerant Systems Research Group

A hétköznapi életben is megjelentek azok az elosztott informatikai rendszerek, amelyek esetén a szolgáltatás kiesése nem megengedhető, illetve jelentős károkat okozhat (pl. elektronikus fizetés, kereskedelmi alkalmazások, egészségügy és irányítástechnika). Ezen rendszerek egy részét objektum-orientált (OO) szoftver technológiával készítik el. Megjelentek a robusztus, hibatűrő OO alkalmazások kialakítására alkalmas keretrendszerek, interfész-definíciók és kereskedelmi komponensek (ld. az FT-CORBA szabvány). Ezek a keretrendszerek jól átgondolt interfészeket definiálnak redundáns (szerver-) objektum-csoportok kialakításához és működtetéséhez.

Hiányzik azonban a szoftver tervezők támogatása abból a szempontból, hogy az általános keretrendszer paramétereit (pl. hány redundáns szerver szükséges egy adott környezetben, hogyan célszerű ezeket telepíteni, szükséges-e az ügyfél oldalán változtatás) optimalizálni tudják.

A tervezett kutatás azt célozza meg, hogy ehhez az optimalizálási feladathoz adjon módszereket, algoritmusokat illetve mérési eljárásokat, amelyek automatizálhatók és mérnöki tervezői rendszerekhez illeszthetők.

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.inf.mit.bme.hu/FTSRG/Projects/fkfp103.html
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/roos01/
Hivatalos emailcím: majzik@mit.bme.hu