MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Önkalibrációs és önkorrekciós mérési eljárások megvalósítása jelfeldolgozással

FKFP projekt
2001 - 2002

Tanszéki témavezető: Sujbert László
Hivatalos projektvezető: BME MIT DSP

A kutatás keretében a korszerű méréstechnika két, igen dinamikusan fejlődő ágát kapcsoljuk össze. A digitális jelfeldolgozás és az önkalibráció is gyakran alkalmazott módszer a nagypontosságú méréstechnika területén, azonban eddig kevés kísérlet történt a módszerek egyenrangú alkalmazására. Két konkrét területen alkalmazzuk együtt a jelfeldolgozási és önkalibrációs módszereket: szorzó D/A-k és nagypontosságú teljesítményforrások esetében. A korábbi tapasztalatokra alapozva ezen a területen is ígéretes a jelmodell alapú (rezonátoros) jelfeldolgozás alkalmazása.

A szorzó D/A műszerek gyakran használt építőeleme, azonban linearitási tulajdonságait jelentősen behatárolják a technológiai korlátok. A linearitás növelésének egyik módja önkalibráció alkalmazása. A kalibrációhoz szükséges korrekciós tagok meghatározása visszavezethető egyfajta tesztelési problémára, amely kifinomult jelfeldolgozás alkalmazásával (Walsh transzformáció) oldható meg. A korrekciós tagok ismeretében már tervezhető kalibrációs eljárás, amelynek segítségével nagylinearitású D/A konverterhez jutunk.

A villamos teljesítménymérő készülékek kalibrálásának egyik újfajta módszere a virtuális teljesítményforrásokon (Virtual Power Source - VPS) alapuló indirekt eljárás, amely több kedvező tulajdonsággal rendelkezik, mint a már régebb óta használatos közvetlen (direkt) összehasonlítás. A VPS-ek magas kimeneti teljesítménye miatt elengedhetetlen transzformátorok (feszültség- és áramváltók) használata. A kutatás egyik célkitűzése egy ilyen nagypontosságú önkalibrációval rendelkező teljesítményforrás létrehozása, valamint a tanszéken magas szinten művelt önkalibrációs ismeretek bővítése a teljesítménymérés, illetve a transzfomátorok nemlineáris elemeinek viselkedése terén szerzett tapasztalatokkal.

További információk a projektről:
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/selfcal01/
Hivatalos emailcím: sujbert@mit.bme.hu