MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

SoC IC-kben megvalósítható újszeru jelfeldolgozó architektúrák kidogozása

OTKA projekt
2002 - 2005

Tanszéki témavezető: Kolumbán Géza
Hivatalos projektvezető: BME MIT

Napjainkra az integrált áramkörök (IC) tervezése a gyártástól független, önálló iparággá vált. A korszerű, nagybonyolultságú IC-k a system-on-a-chip (SoC) koncepció jegyében kerülnek megtervezésre, ami azt jelenti, hogy egy lapkán nemcsak egy áramköri funkciót, hanem egy komplett berendezést valósítunk meg. A tervezési ciklus lerövidítése érdekében egyre gyakoribb a már korábban kidolgozott áramköri részek újrafelhasználása, azaz az IP blokkok (intellectual property) alkalmazása.

Ezen komplex IC-k kulcsfontosságú blokkjai a mixed-signal típusú jelfeldolgozó áramkörök, amelyekben nem szeparálható módon, egyidejűleg fellép az analóg, diszkrét idejű és digitális jelfeldolgozás.

A kutatási program keretében szisztematikus tervezési eljárást kívánunk kidolgozni a mixed-signal típusú áramkörök, elsősorban a mintavételező és töltéspumpa fáziszárt hurkok számára. Elméletileg meg kívánjuk alapozni az IP blokkokon alapuló, SoC koncepció jegyében kialakított komplex IC-k rendszerszintű analízisét és számítógépes szimulációját.

A kutatási program keretében

  • Tervezés és analízis módszereket kívánunk kidolgozni a mixed-signal típusú jelfeldolgozó áramkörök számára. Fő célunk alapsávi modellek és tervezési egyenletek származtatása a frekvenciaszintézisben használt mintavételező és töltéspumpa fáziszárt hurkok számára.
  • El kívánjuk végezni az intellectual property-n alapuló, sysytem-on-a-chip koncepcióhoz illeszkedő új jelfeldolgozó architektúrák összehasonlító analízisét. Legfontosabb céljaink: szisztematikus tervezési módszerek és új jelfeldogozó architektúrák kidolgozása.

Módszereket kívánunk kidolgozni a nagybonyolultságú SoC koncepció szerint megvalósított jelfeldolgozó architektúrák számítógépes szimulációjára. Célunk egy nagysebességű, az IP problémát kezelni tudó, nagybonyolultságú IC-k szimulációjára alkalmas eljárás kidolgozása.

Partnerek:

  • Assoc. Prof. F.C.M. Lau, Dept. of Electronic and Information Eng., The Hong Kong Polytechnic University
  • Prof. C.K. Tse, Dept. of Electronic and Information Eng., The Hong Kong Polytechnic University
  • Prof. G. Chen, Director, Centre for Chaos Control and Synchronization, City University of Hong Kong

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.mit.bme.hu/research/chaos/
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/spasoc02/
Hivatalos emailcím: kolumban@mit.bme.hu