MIT nyitóoldal
Térkép

Projektek
   Futó
   Lezárt
   Összes

Biztonsági távfelügyeleti rendszer kifejlesztése

IKTA projekt
2001 - 2002

Tanszéki témavezető: Hornák Zoltán
Hivatalos projektvezető: IKON Kft.

A Biztonsági Távfelügyeleti Rendszer alapötletét az informatikai és a hagyományos vagyonvédelmi rendszerek között húzható analógia adta. Míg a hagyományos eszközöknél gyakori az a megoldás, hogy a telepített behatolás-, betörésvédelmi eszközök riasztó jeleit egy központi diszpécserközpontba vezetik és centralizáltan kezelik a riasztásokat, addig az informatikai világban ez a megoldás, számos probléma miatt (technikai kérdések, inkompatibilitás, nem egyértelmű riasztások, sok téves riasztás, beavatkozás lehetőségének hiánya) még nem valósult meg.

Az informatikai biztonsági távfelügyelet problémáinak megoldása fontos kutatás-fejlesztési eredmény lenne, tekintve hogy maga a megoldás biztonsági szempontból jóval hatékonyabb és költségtakarékosság szempontjából is előnyösebb a helyi felügyeletnél.

Az informatikai biztonsági távfelügyelet egyik legnagyobb problémája, hogy a betörés, behatolás fogalma messze nem olyan tiszta, mint a hagyományos vagyonvédelmi eszközöknél. Az egyes informatikai biztonsági eszközök különböző szintű és jelentésű, sőt gyakran vaklármának bizonyuló riasztási üzeneteket generálnak. Ezen üzenetekből a tényleges riasztást hordozó üzenetek kiszűrése mindenképpen intelligens döntést követel. Ez a szűrési funkció természetesen gépi intelligenciával megtámogatható. Ennek a funkciónak megvalósítása érdekében adatbányászati módszereket szándékozunk felhasználni, ahol az algoritmus egy betanítási időszak után szabályszerűségeket keres a riasztási üzenetek és egyéb környezeti paraméterek között. A talált szabályszerűségről azután szakember döntheti el, hogy a szabály egy vaklárma kiküszöbölésére vagy egy cseles visszaélés felismerésére alkalmas-e.

Az így elfogadott szabályszerűségeket a központban gyűjtve a rendszer az általános érvényű szabályokat rendszerek között is képes továbbítani (egy központ akár több kisebb rendszert is kiszolgálhat), de egy-egy helyi rendszer sajátságainak megtanulására is mód nyílik.

Partnerek:

  • ICON Számítástechnikai Kft.

További információk a projektről:
Hivatalos honlap: http://www.mit.bme.hu/searchlab/kutatas/korabbi_projektek/tvf.htm
Tanszéki honlap: http://www.mit.bme.hu/projects/tvf01/
Hivatalos emailcím: hornak@mit.bme.hu