Leírás a HTMLCORR.EXE programhoz

Általános leírás

Ez a program arra készült, hogy az Office 97 segítségével Word fájlokból készített HTML fájlokban előforduló apróbb hibákat kijavítsa. Ezek a hibák a következők:
 


A hibák kijavítása a következőképpen történik:

A program alapértelmezésben a karaktertáblát iso-8859-2 típusra állítja be. Ha ez esetleg nem volna megfelelő, a "Kódtábla neve" szöveg alatti ablakban megadhatunk más karaktertábla nevet is. (Nekem például otthon Microsoft Explorer 3.0 van, ami a 8859-2 karaktertábla használata esetén ékezet nélkül írja ki a html lap címét a címszalagon, majd a kimaradt ékezetes betűket felsorolja az első sorban. Ez a hiba viszont nem jelenik meg iso-8859-1 használata esetén.)

A program alapértelmezésben kiszedi az összes <FONT FACE="Times New Roman">, <FONT FACE="H-Times New Roman"> és <FONT FACE="Times New Roman CE"> utasítást és a hozzájuk tartozó </FONT> utasításokat a fájlból. Ha esetleg más fonttípust szeretnénk kiszedni, ahhoz engedélyeznünk kell a felhasználói definíciók ablakot és ekkor a "Fájlból kivágandó karakterfüzér:" szöveg alatti ablakban megadhatunk más font nevet is. "Wildcard" módot is használhatunk.

A program kiszedi azokat a <B> (Bold szöveg) utasításokat és a hozzájuk tartozó </B> utasításokat, amely <B> utasítások előtti karakter nem kocsi-vissza, Enter, szóköz, pont, vessző, tabulátor vagy nagyobb-kisebb (>) jel.
 

A program használata

A program 32 bites Windows platform alatt futtatható. A futtatásához szükséges az MSVCRT.DLL és az MFC40.DLL fájlok megléte a Windows/System könyvtárban. Amennyiben a program hibaüzenetet ír ki, hogy a két fájl valamelyike nem található, ezek a dll fájlok letölthetők itt. A letöltött zip fájlban levő két dll fájlt tegyük be ugyanabba a könyvtárba, ahová a htmlcorr.exe fájlt és a segédfájljait tettük.

A program indításkor felajánlja az isolatin 2 (iso-8859-2) kódtáblára való lecserélést a html fájlokban. Ha ez nekünk nem felelne meg, a "Kódtábla neve" szöveges ablakban módosíthatjuk a kódtábla nevet. Ha a sor tartalmát kitöröljük, a program nem hajt végre kódtábla cserélést.

A program alapértelmezésben kivágja a <FONT FACE="Times New Roman">, <FONT FACE="H-Times New Roman"> és a <FONT FACE="Times New Roman CE"> font parancsokat a html fájlból. Ilyenkor nem tesz különbséget a nagy és kisbetűk között.

Ha mi más fonttípust szeretnénk kiszedni mint az alapértelmezés, akkor a "Felhasználói definíciók alkalmazása" sort pipáljuk ki, majd állítsuk be az "A fájlból kivágandó karakterfüzér:" szöveges ablakban a kiszedendő karakterfüzért. Ha a sor tartalmát kitöröljük, a program nem fog kivágandó karakterfüzérek után keresni.

A "felhasználói definíciók alkalmazása" panel használatánál alapértelmezésben a program a fájlban való karakterfüzérek után való kereséskor nem tesz különbséget a kis- és nagybetűk között. Ha mi mégis szeretnénk, akkor pipáljuk ki a "Nagybetű/kisbetű érzékenység" sort.

A fonttípus kiszedésénél wildcard-ot is használhatunk: ekkor elég csak a font parancs kezdetét beírni a sorba, majd kipipálni a "Wildcard" sort. A program ekkor megkeres minden olyan karakterfüzért, ami ezzel a kifejezéssel kezdődik, majd keres hozzá egy "parancs vége" (>) jelzést és ezt mind kiszedi a fájlból.

FONTOS: wildcard megadásánál soha ne írjunk be teljes parancs kifejezést, azaz soha ne legyen a beírt parancs lezárva a > jelével, egyébként a program egy az adott parancs utáni újabb parancsvég jelet fog magának keresni és a parancstól a talált parancsvég jelig mindent ki fog törölni!

Ha ismét az induláskor beállított paramétereket akarjuk használni, nyomjuk meg az "Alapértelmezés" gombot. A korrigálandó fájlokat a "Fájl kiválasztás" gomb lenyomásával választhatjuk ki. Ekkor megjelenik egy fájl dialógusablak, ahol megkereshetjük és megnyithatjuk a korrigálni kívánt fájlokat.  Ha lenyomjuk a CTRL billentyűt és így kattintunk a fájlokra, ezzel a móddal több fájlt is ki tudunk egyszerre jelölni és a program minden kijelölt fájlon végre fogja hajtani a módosítást. A dialógusablakon az "Open" gomb lenyomásával nyithatjuk meg a fájlokat és adhatjuk át a feldolgozó résznek. A feldolgozás a kiválasztás után automatikusan megkezdődik.

Feldolgozás során a főablak címsorában írja ki a program az éppen korrigálás alatt álló fájl nevét. Ha elkészült az összes fájllal, ezt közli velünk. Úgyszintén közli, ha az adott fájlban nem talált "<HTML>"  vagy "<html>" karakterfüzért, azaz a fájl feltehetően nem html fájl. Ekkor a program nem hajt végre módosítást.
 
 

A programot Bakó Tamás készítette. Utolsó módosítás: 2002. okt. 11.