Publikációk/idézők adatainak felvitele az MTMT-be: gyakorlati tudnivalók BME oktatóknak, kutatóknak és doktoranduszoknak

Ez a weboldal elsősorban szerzőknek (például doktori értekezést beadóknak, pályázóknak) próbál segíteni: hogyan tudják listájukat teljessé és lehetőleg hibátlanná tenni, mindezt elfogadható mennyiségű munkával.

Keresés

Először érdemes megnézni, mi minden látszik már az adattárban. Kezdjük a keresési oldalon:

 

Login-je (azonosítója) szinte minden BME oktatónak és sok doktorandusznak van már, de a keresőben a szerzők között csak az jelenik meg, akinek van értékelhető adata.

Belépés szerkesztésre

Az adattárba szerkesztésre ugyanott kell belépni, mint keresésre: https://vm.mtmt.hu/. Itt írjuk be a felhasználói nevet és jelszót jobbra fent, és lépjünk be, majd legfelül "Tovább az adatmódosításhoz".

Felhasználói név: általában BME-[Neptunkód], például BME-AD4W1B

Jelszó: induláskor a születési dátum ÉÉÉÉHHNN formában, pl. 18480315

A belépés után megjelenő adatoldalon ellenőrizzük, be van-e írva az email-címünk: később nagyot segíthet, ha elfelejtjük a kulcsszót, és el tudjuk küldetni magunknak. Az elküldetés csak beírt email-címmel működik!

Ha valaki nem tud belépni, próbálja meg jelszó nélkül: a rendszer kéri a beírt email-cím megismétélését (biztonság), majd elküldi a jelszót. Probléma esetén lásd "Gyakran ismételt kérdések" (Hogyan kapok azonosítót (login-t)?), ha ez sem segít, akkor a tanszéki felelős következik. A nyitó oldalon látható "regisztráció" sajnos rosszul működik, kérjük, ne használja.

Adatbevitel

Erről sok információ elérhető itt: gyakran ismételt kérdések, valamint itt: http://www.mit.bme.hu/services/pubinfo/. Létezik egy rövid segédlet is.

Célszerű azzal kezdeni, hogy megnézzük: a társszerzők által az MTMT-be felvitt publikációk között van-e

Megfelelően megszerkesztett Word file-ok is bevihetők félautomatikusan, sőt, egyszerű szövegállományok is felvihetők. Aki közvetlenül RIS formátumban szerkesztene, mintákat talál itt, illetve itt.

A felvitel befejezésekor érdemes a publikációkat cím szerint rendezve ellenőrizni, nem okoztunk-e akaratlanul duplumot. Ha igen (ez a társszerzőkkel szemben nagyon kellemetlen lehet), mielőbb törölni kell, vagy ha nem lehet, töröltetni az adminisztrátorral. Megjegyzés: Igaz, hogy a társszerzőket az adattár megvédhetné mások hozzárendelésétől, de akkor meg a teljes adatfelvitel lenne körülményes, és ez még nagyobb kár lenne. Ezért kérjük, mindenki figyeljen oda, mit rendel hozzá másokhoz.

A szerkesztés után böngésző módban (lásd lejjebb: A lista ellenőrzése) nézzük meg listánkat, megfelelő-e, és minden látszik-e.

VIGYÁZAT!


Doktoranduszoknál a témavezetőhöz is hozzá kell rendelni a nevét (ezt sajnos egyenként, szerkesztésre megnyitva a publikációkat/szerzőket).
Javítás: A szerkesztési oldalon az általunk bevitt, de nem hozzánk rendelt publikációkat ! jel jelzi, a publikációk státuszát pedig az, hogy van-e "jóváhagyás" gomb alattuk.
Ha más a tulajdonos (bevivő), akkor a szerkesztési oldalon alul egy megjegyzés jelzi, ha még nincs jóváhagyva (ez még nem jelez...). A jóváhagyásra (adatkiegészítésre) a társzerzők kérhetjük meg, vita esetén az adminisztrátort. Végső esetben magunknál megismételhető a publikáció (bevitel a duplum-figyelmeztetés ellenére...), de ezt nem javasoljuk.

Megjegyzések:

Idézők keresése

Az idézők a Web of Science, Scopus, Scirus, Google Scholar, IEEE Xplore, MathSciNet, stb. alapján vihetők fel (lásd főoldal, illetve GYIK). Legjobb a mentés és elektronikus import végrehajtása. A mentés sok idézetre egyszerre elvégezhető Google Scholar-ból is a Google Scholar Saver segítségével.

Adatbázis-linkek (azonosítók) pótlása

Ez a szakasz erősen technikai jellegű információkat tartalmaz. Akinek szerencséje van, és egy hozzáértő könyvtárost/informatikust meg tud kérni ezek pótlására, tegye azt. De sajnos van, akinek nincs ilyen lehetősége... az alábbiak remélhetőleg nekik is segítenek.

Az azonosítók azért fontosak, mert a publikációs/idézettségi listák részleteit (vagy akár egyes cikkeket) különböző értékelők időnként ellenőrizni szeretnék. Ha egy cikknél megjelenik egy "Scopus" link, és erre kattintva a Scopus tartalma megnyílik, akkor az értékelő pillanatok alatt mindent megtalál, szerencsés esetben a teljes cikket is meg tudja nézni, és továbbléphet. Ha nem, akkor keserves ellenőrizgetés következhet a könyvtárban, ami az értékelő jóindulatát ritkán növeli...

Az azonosítókat a Minerva programmal tömegesen pótolni lehet (a pótlásra személyesen meg lehet kérni a BME-OMIKK munkatársait a mycite@omikk.bme.hu címen).

Ha valaki maga szeretne javítani, vagy gyorsan eredményt akar elérni, az azonosítókat kézzel egyenként is meg lehet keresni (lásd lejjebb), majd be lehet másolni a megfelelő mezőbe.

Web of Science

Scopus

Ha a folyóiratcikk olyan friss, hogy még nem került be az adatbázisokba (ellenőrizze, hogy tényleg nem került még be: a WoS egyetemi gépről közvetlenül itt kereshető, a Scopus tartalma pedig a Scopus nyilvános szerzőkeresésen keresztül ellenőrizhető), ÉS meggyőződött arról is, hogy be fog kerülni, mert a folyóiratot figyeli az adott adatbázis: WoS táblázat, illetve a Scopus információs oldaláról elérhető Scopus táblázat (vigyázat, ez Excel 2007-ben olvasható, de Excel 2003-ban sajnos nem), akkor a "Megjegyzés"-be írja be: "A cikk adatai várhatóan hamarosan bekerülnek a ...-ba."

Google Scholar

A Google Scholar azonosító számot (a "cluster" után) nem mindig könnyyű megállapítani: legegyszerűbb a "Mind a(z) ... változat" ("All ... versions") linkjéből, vagy az "Idézetek száma: ..." ("Cited by: ...") linkjéből kimásolni.

http://scholar.google.hu/scholar?cluster=12496682247216882184

Könyvek (és esetleg disszertációk)

A katalóguscédula címét (URL, permalink) javasoljuk (nem kötelező, de elegáns, és könnyen ellenőrizhetővé teszi a tételt). A külső azonosítókhoz írjuk.

Ezek a publikációs listában tényleges linkként jelennek meg:

BME-OMIKK    OSZK    MTA Könyvtár   Google Books    stb.

A lista ellenőrzése (mit lát más rólam?)

A publikációk adatainak bevitele után a keresőben ellenőrizni kell, minden jól megjelenik-e.

Ezt megtehetjük a keresési oldalról kiindulva:

c) vagy a  "munkásság"-link közvetlen beírásával. Ez a fenti keresés eredmény-oldalán megtalálható, magyarul is és angolul is. Ezek be is írhatók link-ként a saját honlapokra: ezzel minden javítás azonnal megjelenik a honlapon.

d) A szerkesztési oldalról elérhető a saját pontozásunk is.
Szerkesztésre történt belépés (szerzői belépés) után:

Ez a lista jelenleg fekvű helyzetű (landscape) papírra nyomtatható.

Nyomtatás

Ez a lista jelenleg fekvű helyzetű (landscape) papírra nyomtatható. Több-kevesebb hibáával RTF formátumba is tudunk menteni, ebbe a szerző majd megjegyzéseket is beírhat, ha nem ért egyet a pontozással, vagy kiegészítéseket kíván megadni (elfogadó levél, stb.). Jelenleg a kiegészítéseket/megjegyzéseket külön levélben kell megadni.

RTF állományba menteni (és azután onnan nyomtatni) a keresési oldalról kiindulva lehet.

A megjelenő ablakban Típus szerint érdemes rendezni a publikációkat, azután a jobb oldali lehúzó menü "Letölthető formátumok" állásában a "Publikációs lista megtekintése" gombbal megnyitni a letöltő ablakot. A lista szép formájú lesz, ha a mycite.dot stíluslapot letöltjük, és template-ként hozzárendeljük (lásd GYIK). Ezután a lista szerkeszthető is.

Vissza a publikációs főoldalra

Utolsó javítás: 2014. nov. 14.