Minerva program honlap

A Minerva program adatbázis-azonosítók (és ezzel linkek) pótlására, és idézők automatikus gyűjtésére/kiegészítésére szolgál a BME Publikációs Adattárban illetve a Magyar Tudományos Művek Tárában. Most kezelt adatbázisok: Web of Science, Scopus, Google Scholar, a távolabbi jövőben tervezve: IEEE Xplore, CrossRef, PsycInfo, MathSciNet, arXiv, ADS. Használata az átlagot jóval meghaladó ismereteket igényel, ezért csak könyvtárosoknak ajánljuk - kérjük, hogy átlagos tudású szerzők ne kísérletezzenek vele.

Az idézők listája automatikusan frissíthető minden, idézőlistákat tartalmazó adatbázis alapján: Web of Science, Scopus, Google Scholar, stb. (az elvet lásd itt). A WoS-ban szereplő cikkeknél például a "Times cited:" melletti számra kattintva látható idézőlisták automatizálva, gyorsan átvehetők/frissíthetők, de a "Cited Reference Search" tartalma is átvehető. A BME-n az OMIKK az idézőket pótlandó minden tanszék adatain félévente végigmegy, de a pótlás kivételesen kérhető is, ha valamiért fontos.

Az Elsevier nem engedi a Scopus session programozott kezelését, ezért a frissítés nem megy a WoS-hoz hasonlóan: aki Scopusból is szeretne idézőket frissíteni, kérjük keresse meg az OMIKK-ot (mycite@omikk.bme.hu). Az esetleges duplumokat a Google Scholarhoz hasonlóan kell kezelni.

A Google Scholar kezelése még kevésbé egyszerű. A Minerva program futtatható erre is, de ebben az esetben az idézőpótlás után gondos kézi javításra (hibás idézőtételek törlése) is szükség van.