Google Scholar Saver honlap

Programváltozat: jelenleg javítás alatt

A Google Scholar Saver program (MS-Windows alatt futtatható) képes adott szerzőre vonatkozó idézeteket megkeresni a google scholar-ból, és egy-egy RIS állományba lementeni ezeket (idézők pótlása esetén egyébként erre ma már nincsen szükség, mert a Minerva program ezt a feladatot ellátja).

A Google Scholar Saver jelentősen többre képes, mint a maga a Google Scholar, mert

Az eredményt szerkeszthetjük, majd az MTMT Publikációs Adattárba importálni tudjuk. Legokosabb közleményenként menteni, és külön-külön beolvasni az eredményt. Az is egy lehetőség, főleg ha nem nagyon sok a tétel, hogy az összes idézőt egy file-ba mentve a publikációs adattár "Import irodalomjegyzékkel" parancsában a hivatkozások (egy-egy sor látszik) kattinthatók, a megnyíló oldalon a megfelelő publikációnál a függő/független hivatkozás kiválasztható, majd néhány kijelölés után a lap alján lévő mentés gombbal a kiválasztott idézők elmenthetők.

A Google Scholar oldalán a saját beállításainkat állítsuk be 20 tételre, különben a GSS az alapbeállított 10 tételnél többet nem tud kezelni. Korábban lehetett 100-at, sajnos most ezt nem lehet, és ez a saver-t is korlátozza. Úgy kell a keresést beállítani, hogy mivel most nem tud 20 közleménynél egyszerre többet kezelni, 20-nál kevesebb közlemény legyen egy keresés eredményében...

A Google Scholar Saver nagyon sok közlemény/idéző esetén esetleg hibára futhat. Ilyenkor célszerű a közlemények éve szerint szűkíteni a keresést (1996-2002, vagy egyszerűen 2004).

A gyors lekérdezéseket a scholar rosszindulatú támadásnak hiheti és kitilthatja a gépünket a keresésből... aztán küzdhetünk, hogy ezt megszüntessük. Ha a google túl gyorsan túl sok lekérdezést kap, még így is letilhatja egy időre a gépünk scholar hozzáférését ... ezért kerüljük el a Saver többszörös elindítását. Ajánljuk a task manager használatával a futó saver-ek vagy gép újraindítását minden olyan esetben, amikor nem vagyunk biztosak benne, hogy a háttérben fut-e még egy-két Saver másolat, mert nem biztos, hogy véget ért egy korábban indított lekérdezés (a Saver ablak becsukása a keresést jelenleg még nem állítja le...).

VIGYÁZAT! A Google Scholar Saver eredményében nem minden rekord (nem mindegyik idéző) értelmes, ezért az eredményt ne importáljuk gondolkodás nélkül! Ez nem a Saver hibája: maga a google scholar nem mindenhol tartalmaz jó adatokat. Ezeket kézzel kell felismerni és javítani. A Google Scholar Saver eredményéből az MTMT-be betöltött idézők ellenőrzése és javítása a szerző feladata és felelőssége.

A duplumfelismeréshez célszerű cím szerint sorrendezni az idézőlistát és most már feltűnően látható duplumpár egyik feléből egy tételbe összemásolni az összes információt, majd a másikat törölni. Vigyázzunk, hogy a megmaradó tételben a WoS/Scopus/GS azonosító és a teljes cikk linkje is megmaradjon, mert akkor ez a duplum legközelebb nem generálódik.
A fentieket segíti az MTMT idéző duplumkezelője. Ez a teendő:

A tévesen jelezett duplumokról a tanszéki adminisztrátor tudja levenni a jelzést (Duplum! link, "nem duplum" akció, az alul megjelenő tickbox bekattintása, végrehajtás).

Jó hír viszont, hogy az esetleg tévesen importált idézők az MTMT-ben import után könnyen felismerhetők és törölhetők (tegyük is meg...). Ellenőrzéshez leggyorsabb az MTMT-ben a "Google Scholar" feliratú linkre kattintani (tétel a GS-ben) és azt tanulmányozni. Sokszor megjelenik link a teljes szövegre is. Legjobb a téves idéző GS azonosítóját a közlemény "Google Scholar inhibit" azonosítójához beírni, mert akkor (majd) az új import nem generálja újra.

Mindenesetre, mivel a google scholar adatainak minősége határozottan rosszabb, mint a Web of Science vagy Scopus adataié, az idézők mentését és beolvasását kezdjük a Web of Science-ből és Scopus-ból vett idézetekkel.

Használat: a futó programban megnyitható egy néhány oldalas "Segítség".

A programot eddig "as is" tettük közzé: jól használható volt, de a Google Scholar-t közben megváltoztatták. Most javítjuk, egyelőre sajnos hibára fut.

Futtatásához a .Net keretrendszer szükséges (ez a Windows Vista-nak/Windows7-nek része, akinek ez van, az a Saver-t installálva futtatni tudja a programot).

VIGYÁZAT 2! Vista/Windows7 alatt csak saját könyvtárba lehet menteni az eredményt - más helyre csak rendszeradmin jogosultsággal működik a mentés.

Installálás:

A ScholarSaver installáció után az első futáskor mindig új installációs kódot kér, amelyet a kiírt helyi kódot megadva az ott megadott email címen lehet kérni a fejlesztőktől. Kérjük, hogy CSAK EGYETEMI EMAIL-CÍMRŐL kérjen kódot.
Gépkönyv

Vissza a publikációs főoldalra